Wednesday, April 11, 2012

Tetamu sulung "Jurnal Ikon" Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor...;)

Simple dari 'O' tanpa perlu banyak melankolik...akhirnya 'Jurnal Ikon' randisi sulungku menjengah dengan pembuka kata oleh angkasawan pertama negara 'Datuk Dr. Sheikh Muzaffar yang geli bila aku memanggilnya dengan gelaran 'datuk' lebih selesa digelar Dr!.

not bad haaa~;)

Itulah bezanya kalau orang yang memahami kesibukan dan orang yang buat2 sibuk...lantas kerjaku jadi mudah...beliau dengan senang menerima pelawaanku bilamana aku dengan ikhlas melontarkan hasratku.

His charming and simple..Dr Halina is very lucky!...atitude Dr. Sheikh yg. sangat membara tp humble mungkin terbentuk dengan surrounding beliau dibesarkan, bapanya tegas..ibunya memanjai beliau...lagi pulak menjadi anak tengah dari 5 adik beradik lelaki...membentuk perwatakan beliau yang kompetetif!.

Selain bergelar seorang angkasawan dan doktor Ortopedik, beliau juga mempunyai sebuah restoran di Bangsar...u know it...it's Rebung Restoran kan...dia juga mempelawa aku datang berkunjung ke restorannya...tengoklah datuk nanti kalau ada masa...
bisa aja aku mampir ke sana.....:)....jangan tak tahu datuk juga pernah bergelar seorang model tau...hahaha no wonder!

Ok k...now let's share his experience being in aerospace...
katanya kebesaran Allah SWT memang dirasai ketika melihat bumi kecil dari angkasa lepas...malah datuk juga telah mendengar suara azan berkumandang...dan itu membuatkan beliau sangat tersentuh, sehingga merubah persepsi beliau mengenai kehidupan.

Agak menarik juga bila beliau menyentuh perkara berkaitan "Space Tourism" yang bakal menjadi fenomena sedikit masa lagi....fuh menarik tuuu!

2 impian beliau yang bakal digenggami sedikit masa lagi yakni
menjadi juruterbang pada 2013 dan bekerja di Afrika!!!!...gud gud!

Bila dinyatakan harapan dan aspirasi beliau kepada pendengar2...agar semuanya mempunyai impian yang tinggi, berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita, yakin dan believe in yourself cause nothing is impossible!

To end up the conversation with datuk i do not know what to say...cause i'm so touch when datuk sudi utk ditemuramah oleh saya yang sangat kebanyakan ini...i luv ur character bukan sahaja sukses tetapi jugak humble!...thanx datuk...
(ur souvenier i just send to ur restaurant last night).

Aku menjengah zon peribadi angkasawan pertama negara...

No comments:

Post a Comment